16 Haziran 2023
Rezan Has Müzesi
Avrupa Arkeoloji Günleri
Rezan Has Müzesi’nde 16 Haziran 2023 Cuma günü düzenlenecek rehberli tur ve restorasyon atölyesi ziyareti ile Avrupa Arkeoloji Günleri etkinliğine davetlisiniz!
2010 yılından beri Fransa Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ve Fransız Ulusal Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INRAP) tarafından organize edilen Avrupa Arkeoloji Günleri etkinliği, bu yıl Rezan Has Müzesi’nin de katılımıyla 16-18 Haziran günleri arasında düzenleniyor.
https://journees-archeologie.eu/c-2023/lg-en/turkey/fiche-initiative/16119/Rezan-Has-M-zesi
Rezan Has Müzesi, Kadir Has Üniversitesi’nin tarihî binasının alt katında yer alan 17. yüzyıla ait Osmanlı yapı kalıntısı ve 11. yüzyıla tarihlenen Bizans sarnıcı ile hayat bulmuş bir müze mekândır. 2007 yılında ziyarete açılan Rezan Has Müzesi, Neolitik Dönem’den Selçuklu Dönemi’ne kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan arkeolojik eserleri ve Cibali Tütün Fabrikası’na ait tarihi belge ve objeleri koleksiyonunda bulundurmaktadır.
Uzmanlarımız sizleri Kadir Has Üniversitesi’nde karşılayacak ve Avrupa Arkeoloji Günleri kapsamında yapılacak olan rehberli turumuz üniversitenin içinde bulunan Rezan Has Müzesi’nde başlayacaktır. Sergide yer alan eserlerin tarihsel bir süreç kapsamında anlatılması sonrası sarnıç ve restorasyon atölyesi ziyareti ile turumuz tamamlanacaktır.
Rehberli Tur ve Restorasyon Atölyesi Ziyareti
“Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı Sergisi”
Rezan Has Müzesi’nin içinde yer aldığı Cibali Tütün Fabrikası 1884 yılında Alexandre Vallaury tarafından inşa edilmiştir. Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı Sergisi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstriyel, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel tarihine tanıklık etme olanağı sunuyor.
“Gündelik Yaşamın Arkeoloji Sergisi”
Geçmişe kapı aralayan Gündelik Yaşamın Arkeolojisi Sergisi, Neolitik Dönem’den Selçukluya dek uzanan arkeolojik eser koleksiyonumuzdan özenle seçilerek tasarlandı. Binlerce yıllık yolculuğun ardından günümüzle buluşan bu önemli eserlerin yer aldığı sergiyle siz değerli ziyaretçilerimizi Anadolu ve çevre uygarlıklarına dair renkli bir tarihsel yolculuğa davet ediyoruz.
“Urartu Kemerleri Sergisi”
Müzemiz dünyanın en kapsamlı Urartu kemer koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Urartu Kemerleri Sergisi’nde, Urartu Dönemi’ne ait eser koleksiyonumuz içerisinden özenle seçilen ve daha önce gün yüzüne çıkmamış kemer ve kemer parçaları yer alıyor.
“Bizans Dönemi Sarnıcı”
Müzemizde yer alan, 11. yüzyıl sonlarına tarihlenen Bizans Dönemi su sarnıcı 48 kemer, 15 ayak ve 20 sütundan oluşmakta. Sarnıçta Erken Bizans Dönemi’nden 11. yüzyıla kadar tarihlenen, farklı stillerde yapılmış sütun başlıklarını görmek mümkün.
Etkinliğe katılım için kayıt yaptırmak gereklidir.
Hitap ettiği kitle: Tüm ziyaretçiler
Ücretsiz