24 Nisan 2014 – 4 Ağustos 2014
Rezan Has Müzesi – Sergi Salonu
Rezan Has Müzesi, yazının evrimine ışık tutacak çok özel bir sergiyi daha sanatseverler ve tarih meraklıları ile buluşturuyor. Yazının resim olarak doğuşundan bugüne kadarki serüveninin gözler önüne serileceği, yazının ve dilin toplumlar üzerindeki etkisinin anlatıldığı ‘Kayıp Dillerin Fısıldadıkları-II’ Sergisi 24 Nisan – 4 Ağustos 2014 tarihleri arasında Rezan Has Müzesi’nde.Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk danışmanlığında hazırlanan sergide; piktogramdan çivi yazısına; Hititçe’den Frigçe’ye; Urartuca’dan Likçe ve Karca’ya; Antik Yunanca’dan Latince’ye değin pek çok çözülen, çözülemeyen, bilinmeyen ve kaybolan diller anlatılıyor.
- Georgios ve Polykhronios’un Yazıtlı Adak Kasesi, Mermer, Bizans Dönemi, MS 4.-6. yy. “Georgios ve Polkhronios’un sağlığı için.”
- g. Yazıtlı Tuğla, Pişmiş Toprak, Çivi Yazısı Asur Kralı Sanherib Dönemi MÖ 705-681 “Efendisi (tanrı) Nergal için (2) Asur memleketinin kralı Sanherib E.GAL.LAM.MES tapınağını Tarbişu şehrinin içinde (3) temelinden burçlarına kadar (yeniden) yaptırdı.”
- Nikephoros’a ait Hellence yazıtlı Aydınlatma Aracı, Bronz, Bizans Dönemi, MS 10.-11. yy. “(Ey Efendimiz) Boukellarion’un imparatorluk protonotarios’u ve spatharokandidatos’u olan kölen Nikephoros’a yardım et!”
- Hellence Yazıtlı Bakraç, Bakır, Bizans Dönemi, MS 6.-7. yy. “Sağlıkla kullan bunu hanımefendi, uzun yıllar boyunca.”
- Hellence Yazıtlı Bakraç Detayı, Bakır, Bizans Dönemi, MS 6.-7. yy.
- İstatistikî Çizelge Yazıtlı Tablet, Kil, Eski Babil Dönemi, MÖ 20.-16. yy. İstatistikî bir çizelge gösteren bu tablette; arpa iştikakı, teslim edilen kişinin adı, kalan miktar ve alanın ismi yer almaktadır. 68 kişinin tahıl hesaplarının verildiği tablette, kişiler meslekleri (kapı açıcısı, muhasebe şefi vb.) ile belirtilmiştir.
- Rhodan’ın Hellence yazıtlı Mezar Steli, Taş, Roma Dönemi, MS 2.-3. yy. “Zosime (bu steli eşi/kardeşi?) Rhodan’a anısından ötürü (yaptırdı)”.