11 Mayıs 2025 Pazar (Anneler Günü)
Seminer: 13:00-16:00
Rehberli Sergi Turu: 16:00-17:00
Kadir Has Üniversitesi-Fener Salonu
Anadolu, tarih boyunca pek çok farklı Tanrıçayı konuk etmiş; hepsinin varlığının, gücünün, enerjisinin bugün bile hâlâ hissedildiği benzersiz bir toprak parçasıdır. Her karışına kadın kimliği sinmiş bu toprakların kıymetini bilmek ve ondan beslenebilmek gerekir.
Mitoloji, Psikoloji, Arkeoloji ve Akdeniz kültür havzasının ürettiği ana tanrıça kültleri gibi alanları kadın-merkezli alternatif tarih anlatıları ile harmanladığı “bellek tazeleme rotaları”yla tanınan bağımsız araştırmacı Doğa Taşlardan [I-MBA, M.A.] ile “Tarih Öncesinden Geç Antik Çağ’a Anadolu Tanrıçaları” başlıklı semineri için 11 Mayıs Pazar “Anneler Günü”nde Rezan Has Müzesi’nde buluşuyoruz!
Etkinlik, Doğa Taşlardan’ın hazırlayıp sunduğu “Tarih Öncesinden Geç Antik Çağ’a Anadolu Tanrıçaları” semineri ile başlıyor. Kronolojik olarak ilerleyen sunum boyunca; MÖ 14.500’lere tarihlendirilen Bilecik’teki Anadolu’nun en eski kireçtaşı kadın figürininden, Göbeklitepe Kültürünün doğurganlık vurgusu taşıyan gebe kadınlarına… Çatalhöyük’te Orta Anadolu Geç Neolitiğinin ikonik kadınından, Kilya Koyu’nun Yıldız Avcılarına… Kızılırmak kavsi içerisindeki Hatti Ülkesinin bronz kadınlarından, Bin Tanrılı Hititlerin baş tacı ettikleri Arinna’nın Güneş Tanrıçasına… Ordu’nun Kurul Kalesi’nde gün yüzüne çıkan Karadeniz’in en büyük Kibele heykelinden, Çorum’da Hellenistik Dönem’e ait Anadolu’daki en büyük Kibele kabartmasına… Dağlık Frigya’da büyüyüp serpilen kültü, zaman içerisinde Antik Yunan ve Roma dünyasına taşınan Matar Kubileya’dan, İyonya Efes Artemisine kadar Anadolu tasvir sanatında kadın imgesinin tanrıçaya dönüşüm serüveni arkeolojik veriler ışığında araştırılıyor.
Ardından misafirlere, Rezan Has Müzesi’nin 9.000 yıllık Neolitik kadın figürinlerinden başlayarak Anadolu kronolojisinin tüm katmanlarına ait arkeolojik eserleri, Türkiye’nin özel müzeler çatısı altındaki en kapsamlı Urartu Dönemi koleksiyonları ve ilk kez gün yüzüne çıkan özgün parçaları ile Urartu Kemerleri Sergisi müzenin uzman rehberleri eşliğinde gezme şansı sunuluyor.
Haliç’in güney kıyılarında, Anadolu kültür tarihi ile yoğrulmuş bu ilham dolu Anneler Gününde aramızda olmak isterseniz, kayıt linki ile etkinliğe rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Etkinlik: Tarih Öncesinden Geç Antik Çağ’a Anadolu Tanrıçaları” Semineri ve Rehberli Müze Turu
Tarih: 11 Mayıs 2025 Pazar (Anneler Günü)
Saat: Seminer: 13:00-16:00
Rehberli Müze Turu: 16:00-17:00
Yer: Seminer: Kadir Has Üniversitesi-Fener Salonu
Rehberli Müze Turu: Kadir Has Üniversitesi-Rezan Has Müzesi
Seminer Tasarım ve Paylaşımcısı: Doğa Taşlardan [I-MBA, M.A.]
Wall Street’te başlayan finans kariyerini Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü’nde “Mevduat, Yatırım ve Birikim Ürünleri Müdürü” pozisyonu ile tamamlayan Taşlardan, günümüzde Türkiye ve MEA Bölgesi’nin en çok konuşturan konuşmacı ajansı Speaker Agency’nin profesyonel konuşmacısı ve kurumsal eğitmenidir.
Mitoloji, psikoloji, arkeoloji, Anadolu’nun kadim dişil bilgeliği ve Akdeniz kültür havzasının ürettiği ana tanrıça kültleri üzerine ilham veren sunumlar ve “kadın merkezli” alternatif tarih anlatıları izleğinde tasarlayıp danışmanlığını yaptığı özgün, öncü ve özel “bellek tazeleme rotaları” tasarlamaktadır.
Detaylı bilgi için:
https://www.speakeragency.com.tr/konusmacilar/doga-taslardan?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAabd-Gn7zgUvJqukoaUnd64OiDsJgWvVXp80MohYBRqFw-1OpC-aIxLEUwg_aem_eJrJrueOfPJMUqNtwAbYPQ
- Oturan Ana Tanrıça Heykelciği, Pişmiş Toprak, Geç Neolitik Çağ, MÖ 6500-5500
- Oturan Ana Tanrıça İdolü, Mermer, Geç Neolitik Çağ, MÖ 6500-5500